Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία (anterior cervical discectomy and fusion, ACDF) είναι μία πολύ εξειδικευμένη επέμβαση που γίνεται μόνο στον αυχένα και, με τις κατάλληλες ενδείξεις, επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Συμπτώματα
Ο/Η ασθενής συνήθως παραπονείται για πόνο στον αυχένα, μουδιάσματα στα χέρια, αδυναμία, αδεξιότητα, πτώση αντικειμένων, εύκολη κόπωση σε κινήσεις. Όταν συμμετέχουν και τα πόδια υπάρχει διαταραχή της βάδισης, αστάθεια, αδυναμία έγερσης από την καθιστή θέση, οπότε το σύνδρομο καλείται μυελοπάθεια. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα και η πάθηση παραμελούνται προκύπτει βαριά αδυναμία έως και παράλυση.
Η αιτία των συμπτωμάτων είναι συνήθως η εκφύλιση ή/και κήλη ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου και η δημιουργία οστεόφυτου, που προκαλούν πίεση σε μία νευρική ρίζα ή στον νωτιαίο μυελό. Η πίεση μπορεί να εξελίσσεται οξέως ή χρονίως, οπότε αντίστοιχη είναι η χρονικότητα των συμπτωμάτων. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής για να αναδειχθεί η αιτία του προβλήματος και να αποκλεισθούν αλλα πιθανά αίτια, αν και ορισμένες φορές χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις για να δρομολογηθεί η θεραπεία.
Αν δεν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα, η αρχική αντιμετώπιση είναι συντηρητική, όπως και στις κήλες της οσφύος. Σε πολλές περιπτώσεις, η φυσιοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματικές και απομακρύνουν από το ενδεχόμενο χειρουργείου. Υπάρχουν πολλές άλλες τεχνικές που συνδυάζουν ενδυνάμωση και διατάσεις και γενικά αποτελούν ικανοποιητική αντιμετώπιση στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι αρχόμενο και παράγει μυοσκελετικά συμπτώματα αλλά όχι ακόμα νευρολογικά.Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά λεπτομερής και απαιτεί ακριβέστατη γνώση της ανατομίας, δεδομένου ότι στον αυχένα βρίσκονται ζωτικά όργανα από ιστούς που συντηρούν όλες τις βασικές λειτουργίες μας, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, γαστρεντερικό, φώνηση και φυσικά, νευρικό σύστημα με τη σωματική και την αυτόνομη μοίρα του. Γίνεται υπό τη μεγέθυνση του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου και με την καθοδήγηση ακτινοσκόπησης (φορητού ακτινολογικού μηανήματος) ενώ επιπλέον τεχνικές χρησιμοποιούνται εφόσον κριθεί απαραίτητο, όπως νευροπαρακολούθηση.
Το χειρουργείο παράγει μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του αυχένα που κλείνει με πλαστική (ενδοδερμική) ραφή, συνήθως συμπίπτει με κάποια φυσιολογική πτυχή του δέρματος και σε λίγες εβδομάδες ή μήνες πρακτικά εξαφανίζεται. Απαιτεί νοσηλεία 24 ωρών και ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα χωρίς περιορισμούς. Φυσικά, ανάλογα και με την αιτία της επέμβασης, συνίσταται αποφυγή βαριάς σωματικής άσκησης και άρσης σημαντικών βαρών για εύλογο χρονικό διάστημα. Συνήθως δεν απαιτείται αυχενικό κολλάρο μετεγχειρητικά. Ο πρώτος σκοπός του χειρουργείου είναι η αφαίρεση της κήλης δίσκου ή του οστεόφυτου που πιέζει τη ρίζα ή το νωτιαίο μυελό. Ο δεύτερος σκοπός είναι η σταθεροποίηση του διαστήματος, που γίνεται με τοποθέτηση ενός ειδικά σχεδιασμένου κλωβού που μπορεί να περιέχει οστικό μόσχευμα για ταχύτερη συνοστέωση. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε συνένωση του υπερκείμενου και υποκείμενου σπονδύλου εντός ολίγων μηνών και ονομάζεται πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία, σε αντιπαράθεση με την οπίσθια αυχενική σπονδυλοδεσία που γίνεται σε διαφορετικό ανατομικό υπόβαθρο.
Τρηματεκτομή
Παραλλαγή της αυχενικής δισκεκτομής είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και τρηματεκτομή, η οποία έχει επίσης ειδικές ενδείξεις με βάση το ανατομικό πρόβλημα. Πρόκειται για προέκταση της δισκεκτομής στην ακραία πλάγια θέση, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας. Σε πολλές περιπτώσεις που δεν αποσυμπιέζεται επαρκώς το τρήμα τα συμπτώματα παραμένουν παρά την φαινομενικά επιτυχυμένη επέμβαση.
Σωματεκτομή
Άλλη παραλλαγή είναι η σωματεκτομή, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε προχωρημένες εκφυλιστικές καταστάσεις. Πρόκειται για αφαίρεση του σώματος ενός σπονδύλου μαζί με τον υπερκείμενο και υποκείμενο δίσκο, διότι λόγω εκφύλισης των συνδέσμων προκαλείται πίεση στο νωτιαίο μυελό πέραν των ορίων των δίσκων.
Οπίσθια αποσυμπίεση, τρηματεκτομή και σπονδυλοδεσία
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται προσπέλαση από το οπίσθιο μέρος του αυχένα, είτε για αποσυμπίεση, είτε για τρηματεκτομή, είτε για σπονδυλοδεσία. Το οπλοστάσιο ενός νευροχειρουργού που ασχολείται με τον αυχένα καλύπτει όλες αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν ειδικοί λόγοι για να κάνει κανείς πρόσθια ή οπίσθια προσπέλαση οπότε το πιο σημαντικό είναι ο χειρουργός να έχει άριστη γνώση και των δύο ώστε να επιλέξει με βάση την ειδική περίπτωση του αρρώστου.Αυχενική δισκεκτομή & σπονδυλοδεσία.